Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczane z kiszona kapustą
Kapustę włożyc do garnka zalac małą ilością wody i ugotowac Pokroic dośc drobno. Ziemniaki ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Obrac i jeszcze ciepłe przepuścic przez maszynkę do mielenia lub przecisnąc przez praskę. Cebulę pokroic w drobną kostkę i usmażyc na złoto na oleju. Samą cebulę, bez tłuszczu dodac do ziemniaków, wbic jajka, posolic i popieprzyc do smaku. Wyrobic gładką masę. Do pokrojonej kapusty dodac olej od smażenia cebuli oraz pieprz (można też dodac kostkę rodołową grzybową) i wymieszac. Z jeszcze lekko ciepłej masy ziemniaczanej formowac placki nakładac po trochu kiszonej kapusty, zamknąc i zlepic brzegi. Uformowac kotlecik. Smażyc na rumiano z obu stron. Podawac ze śmietaną lub skwareczkami.