jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kozie kolanka przekładane szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo szybkie danie w wiosennej odsłonie - makaron zatopiony w pysznym sosie z koziego sera i śmietanki udekorowane pikantnymi bratkami i szczypiorem.

Kozie kolanka przekładane szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kozie kolanka przekładane szpinakiem

 

  • 300 g makaronu typu kolanka
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 150 ml śmietanki kremowej
  • 20 dag koziego sera roladka dojrzewająca
  • sól i pieprz biały do smaku
  • szczypior i bratki do dekoracji

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kozie kolanka przekładane szpinakiem
Wstawiamy lekko osoloną wodę na ogień na makaron i gotujemy go al dente wg wskazań na opakowaniu. Myjemy szpinak i odsączamy z wody. Obieramy cebulę i siekamy ją. Na rozgrzanym na patelni maśle szklimy cebulę. Dodajemy śmietankę i pokruszony ser. Doprowadzamy sos do zagotowania mieszając i trzymamy na bardzo małym ogniu aż zrobi się kremowy, a ser rozpuści. Doprawiamy sola i białym pieprzem. Zdejmujemy sos z ognia Dodajemy makaron po czym mieszamy go z sosem. Rozkładamy liście szpinaku na talerzach przekładając je gorącym makaronem. Podajemy danie udekorowane bratkami i posypane szczypiorkiem.
Kozie kolanka przekładane szpinakiem
Na rozgrzanym na patelni maśle szklimy cebulę. Dodajemy śmietankę i pokruszony ser. Doprowadzamy sos do zagotowania mieszając i trzymamy na bardzo małym ogniu aż zrobi się kremowy,