Sposób przygotowania:
Zapiekanka ze szpinakiem
Na patelni z kilkoma kroplami oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dorzucamy rozgnieciony czosnek, smażymy chwilę i dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy razem dodając Kucharka, aż do odparowania nadmiernej ilości wody. Makaron kolanka gotujemy w wodzie doprawionej solą. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę i dodajemy do ostygniętego szpinaku. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W średniej misce przygotowujemy zalewę do zapiekanki. Rozmącamy dwa jajka, dodajemy do tego 250 ml śmietany i mieszamy. Doprawiamy przyprawami - sól, pieprz, papryka słodka. Do ugotowanego makaronu dodajemy szpinak z papryką, żółty ser ( zostawiamy odrobinę do posypania) i zalewę śmietanową. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem. Całość posypujemy na wierzchu żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
