Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Koziołki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

dlaczego "koziołki"? przecież widać, że rogate :-)))

Koziołki

Składniki:

Koziołki

 

  • kilka długich, cienkich parówek odtłuszczonych typu Berlinki, Jubilatki - po 2-3 na osobę
  • kilka plasterków sera żółtego - łagodny lub ostry, jak kto lubi
  • do smaku: ketchup, chrzan, musztarda - co kto lubi
  • do przybrania: sałata, pomidory, ogórek...

Sposób przygotowania:

Koziołki
Parówki obieramy z plastikowych osłonek i przecinami w połowie długości. Każdy koniec nacinamy na krzyż na głębokość ok.2-3 cm. Wrzucamy parówki do wrzątku i gotujemy 2-3 min., gdy się rozchylą na końcach wyjmujemy, układamy na talerzach ( te muszą być żaroodporne!) lub półmisku. Na koziołkach układamy paski sera żółtego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pod grill, na 2-3 min. Zapieczone podajemy z ketchupem, musztardą lub chrzanem i z sezonową surówką. Moi chłopcy je uwielbiają!

Tagi:

sery sałata ser