pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Koźlaki smażone z cebulką i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smażone grzyby okraszone boczkiem

Koźlaki smażone z cebulką i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koźlaki smażone z cebulką i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Koźlaki smażone z cebulką i boczkiem
Kapelusze koźlaków oczyszczamy z piasku, zaś trzonki skrobiemy do jednolicie białej skórki. Opłukujemy w wodzie i kroimy na kawałki. Wrzucamy na wysoką patelnię. Dodajemy jałowiec oraz pieprz kolorowy. Pod wpływem temperatury grzyby zaczną puszczać soki. Wtedy dodajemy cebule pokrojoną w ćwiartki oraz wrzucamy kostkę rosołową grzybową. Po kilku minutach, gdy część soków wyparuje dodajemy pokrojony w półpaski boczek. Solimy jeszcze do smaku i całość smażymy do momentu odparowania wszystkich soków.
Koźlaki smażone z cebulką i boczkiem
Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki i przyprawiamy jałowcem
Koźlaki smażone z cebulką i boczkiem
Po kilku dobrych minutach dodajemy ćwiartki cebuli
Koźlaki smażone z cebulką i boczkiem
Na końcu, gdy część soków odparuje dodajemy boczek wieprzowy