Sposób przygotowania:
Krajanka paryska
Ciasto: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej:na garnku z wrzątkiem postawić metalową miseczkę lub rondelek mały,włożyć czekoladę i dodać 2 łyżki wody mieszając aż czekolada się rozpuści.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Kostkę masła lub dobrej margaryny utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę ucierając dodawać po jednym jajku aż do skończenia,następnie wlać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wymieszać ,wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 36/23 cm i piec około 25 min w temp 175* Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić dwa razy ( najlepiej ciasto upiec dzień wcześniej wtedy ładnie równomiernie się kroi).
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, śmietanę zagotować zestawić z ognia dodać startą czekoladę mieszać aż się składniki połączą ,wstawić do lodówki na około 2 godziny.Gdy śmietana będzie dobrze schłodzona ubić ją na sztywno dodając śmietan fix
Przełożenie: Jeden blat posmarować dżemem wyłożyć porcję kremu przykryć drugim blatem ciasta wyłożyć krem na to blat ciasta i rozsmarować resztę kremu cienko i ozdobić wiórkami czekoladowymi startymi na tarce jarzynowej i rozetkami kremu czekoladowego. Pycha !
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Kostkę masła lub dobrej margaryny utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę ucierając dodawać po jednym jajku aż do skończenia,następnie wlać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wymieszać ,wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 36/23 cm i piec około 25 min w temp 175* Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić dwa razy ( najlepiej ciasto upiec dzień wcześniej wtedy ładnie równomiernie się kroi).
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, śmietanę zagotować zestawić z ognia dodać startą czekoladę mieszać aż się składniki połączą ,wstawić do lodówki na około 2 godziny.Gdy śmietana będzie dobrze schłodzona ubić ją na sztywno dodając śmietan fix
Przełożenie: Jeden blat posmarować dżemem wyłożyć porcję kremu przykryć drugim blatem ciasta wyłożyć krem na to blat ciasta i rozsmarować resztę kremu cienko i ozdobić wiórkami czekoladowymi startymi na tarce jarzynowej i rozetkami kremu czekoladowego. Pycha !
misia5
2milutka
jak nie jak tak:) bardzo proszę częstuj się :)))
julcia12437
edytaha
2milutka
Edytko proszę bardzo ale został jeden duży kawałek może starczy:)
iziona
2milutka
mój to samo ..za ciacho z kremem da się pokroić:D
monikaT83
2milutka
Moniko bardzo dziękuję:)
zbysiowa
2milutka
Częstuj się ciasto wyszło faktycznie pyszne będę robić go częściej:))))
marietta
jaNina
2milutka
tak...zostało wspomnienie:)