SUPERPRZEPIS

Krajanka paryska

  • 14
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Krajanka paryska

Mocno czekoladowe ciacho z czekoladowym kremem. Życie bez czekolady jest jak plaża bez morza! Mniam!

Składniki:

Krajanka paryska

 

  • Ciasto
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 6 jaj wiejskich
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Krem
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 5 szklanek śmietany kremówki 36%
  • 3 torebki śmietan fix

 

 

  • Dodatkowo
  • Dżem wiśniowy około 200 g
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Krajanka paryska
Ciasto: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej:na garnku z wrzątkiem postawić metalową miseczkę lub rondelek mały,włożyć czekoladę i dodać 2 łyżki wody mieszając aż czekolada się rozpuści.



Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Kostkę masła lub dobrej margaryny utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę ucierając dodawać po jednym jajku aż do skończenia,następnie wlać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem.

Delikatnie wymieszać ,wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 36/23 cm i piec około 25 min w temp 175* Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić dwa razy ( najlepiej ciasto upiec dzień wcześniej wtedy ładnie równomiernie się kroi).





Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, śmietanę zagotować zestawić z ognia dodać startą czekoladę mieszać aż się składniki połączą ,wstawić do lodówki na około 2 godziny.Gdy śmietana będzie dobrze schłodzona ubić ją na sztywno dodając śmietan fix



Przełożenie: Jeden blat posmarować dżemem wyłożyć porcję kremu przykryć drugim blatem ciasta wyłożyć krem na to blat ciasta i rozsmarować resztę kremu cienko i ozdobić wiórkami czekoladowymi startymi na tarce jarzynowej i rozetkami kremu czekoladowego. Pycha !