joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Krajanka rumowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto pokrojone na kawałeczki, świetne na jeden kęs....

Krajanka rumowa

Składniki:

Krajanka rumowa

 

  • Ciasto
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 15g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Lukier
  • 15 dag cukru
  • rum
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Krajanka rumowa
Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka i resztę składników. Piec na blasze wyłożonej papierem w 170 st, do zarumienienia,( sprawdzić patyczkiem ). Przygotować lukier.
Z jeszcze gorącego ciasta wycinać ciasteczka np. małe romby. Gotowe polać lukrem. Nadają się do przechowywania w suchym i chłodnym miejscu.