misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Krajanka sernikowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszn eciasto z serem i nuta kawy.....

Krajanka sernikowa

Składniki:

Krajanka sernikowa

 

  • 30 dag białego sera (3-krotnie mielonego)
  • 8 żółtek
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 6 łyżeczek mielonej kawy

 

Sposób przygotowania:

Krajanka sernikowa
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać likier i trzy łyżeczki kawy. Połączyć z serem i ubitą śmietanką. Jedną łyżeczkę kawy zaparzyć w szklance wody, wystudzić, naparem nasączać biszkopty i układać w formie keksowej (wyłożonej folią, by później było lżej wyjąć ciasto) – jeden obok drugiego, posypując tartą czekoladą. Biszkopty przykryć warstwą kremu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, posypać czekoladą, przykryć kremem. Czynność powtarzać do wyczerpania składników, tak aby na wierzchu był krem. Całość posypać pozostałą kawą przesianą przez sitko.