Sposób przygotowania:
Krakersy z makiem i solą
Mąkę przesiać na stolnicę oraz posiekać na wiórki z niecałą kostką tłuszczu ostrym nożem. Zrobić wgłębienie i wbić żółtka surowe lub ugotowane po wyjęciu ich z białek dać do posiekania, potem kwaśną śmietanę z pudełka, 3/4 szklanki maku niebieskiego sypkiego, szczyptę curry, oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyrabiac i zagnieść ciasto w kulę.
Zapakować i schłodzić przez niecałą godzinę. w lodówce. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować do 1 cm. grubości i wykrawać radełkiem trójkąciki lub romby.
Układać na blasze, posmarować lekko rozmąconym białkiem i posypać grubymi kryształkami soli,lekko je wklepując w ciastka, by nie opadały. Wstawic blachę z ciastkami do piekarnika na 10-15 min. Jak się zrumienią, wysunąć blachę, łopatką zebrać krakersy na talerze i piec kolejną partię.
Zapakować i schłodzić przez niecałą godzinę. w lodówce. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować do 1 cm. grubości i wykrawać radełkiem trójkąciki lub romby.
Układać na blasze, posmarować lekko rozmąconym białkiem i posypać grubymi kryształkami soli,lekko je wklepując w ciastka, by nie opadały. Wstawic blachę z ciastkami do piekarnika na 10-15 min. Jak się zrumienią, wysunąć blachę, łopatką zebrać krakersy na talerze i piec kolejną partię.
pieczenie