migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pierś kurczaka panierowana w krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne i soczyste mięsko z kurczaka marynowane w jogurcie a potem upieczone w chrupiącej panierce z krakersów. Jedzonko palce lizać.

Pierś kurczaka panierowana w krakersach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś kurczaka panierowana w krakersach

 

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ok 30 krakersów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka panierowana w krakersach
Pierś kurczaka dowolnie pokroić, można na małe kawałki czy paseczki. Ja piersi rozkroiłam wzdłuż na cienkie płaty. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzu. Do jogurtu włożyć kawałki mięsa i dokładnie wymieszać aby jogurt pokrył dokładnie mięso. Odstawić do lodówki na minimum godzinkę ale najlepiej na całą noc. Krakersy rozdrobnić w rozdrabniaczu tak aby pył pył ale również małe kawałeczki. Zamarynowane w jogurcie kawałki mięsa panierować w krakersach a następnie ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia lub natłuszczoną folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 25-30 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie suróweczka z sałaty lodowej, ogórka i marchewki. 
Pierś kurczaka panierowana w krakersach
Pierś kurczaka dowolnie pokroić, można na małe kawałki czy paseczki. Ja piersi rozkroiłam wzdłuż na cienkie płaty.
Pierś kurczaka panierowana w krakersach
Do jogurtu włożyć kawałki mięsa i dokładnie wymieszać aby jogurt pokrył dokładnie mięso. Odstawić do lodówki na minimum godzinkę ale najlepiej na całą noc.
Pierś kurczaka panierowana w krakersach
Zamarynowane w jogurcie kawałki mięsa panierować w krakersach a następnie ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia lub natłuszczoną folią aluminiową.