jola1988

jola1988

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

Krążki Drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczne krazki drozdzowe

Krążki Drożdżowe

Składniki:

Krążki Drożdżowe

 

  • 2 szklanki maki
  • 2 dag masła
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • jajo
  • 3 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • łyżka octu lub spirytusu
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Krążki Drożdżowe
Ucieramy drożdże z cukrem, pozostałe składniki mieszamy z mąką, dodajemy rozdrobnione drożdże, zagniatamy ciasto jak na pierogi. następnie rozwałkowujemy je na 1cm, wycinamy szklanka krążki, w środku każdego robimy dziurkę kieliszkiem. zostawiamy ciastka na godzinę do wyrośnięcia. smażymy na rozgrzanym tłuszczu jak paczki, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

mak