marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem adwokatowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Masę żółtkową sporządzić,ucierając żółtka z cukrem na parze,do- dać likier.Potem ostudzić.Ubić kremówkę na sztywno,połączyć z masą.Chłodzić

Krem adwokatowy.

Składniki:

Krem adwokatowy.

 

  • 60 ml.likieru"Advocat",(na 3-5 porcji):
  • 250 ml.śmietany kremówki,
  • śmietan-fix do kremówki,
  • 2-3 żółtka,
  • łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 l.wody na parę.

 

Sposób przygotowania:

Krem adwokatowy.
Na garnku z wodą,postawić średnią miskę i wbić 2-3 żółtka oraz cukier puder i ucierać 15 min. do białości na małym ogniu.W trakcie dodać miarkę odmierzonego likieru,dalej ucierać z 10 min.Zestawić,wystudzić,a w tym czasie ubić mocno schłodzoną kremówkę na sztywno,dodając śmietan-fix.Namoczyć żelatynę w
zimnej wodzie,aż spęcznieje,a potem połączyć wszystko i nałożyć do pucharków.Wstawić do lodówki na 45 min.Dekorować pajęczynką z tego samego likieru,pomagając sobie tytką z brystolu,napełnionym do 1/4 alkoholu.