martunia19

martunia19

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Krem budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny deserek dla każdego:)

Krem budyniowy

Składniki:

Krem budyniowy

 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 ml wiśni w syropie

Sposób przygotowania:

Krem budyniowy
Połowę mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Garnek z zagotowanym mlekiem zestawić z ognia, wlać rozmieszany proszek budyniowy,wymieszać, ponownie ustawić na ogniu, gotować 2 min ciągle mieszając. Budyń posypać cukrem pudrem, aby nie powstał kożuch, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody, wystudzić wymieszać ze śmietanką. Śmietankę , delikatnie połączyć z zmiksowanym budyniem, który dzięki temu ma delikatną konsystencję, deser przełożyć do salaterek opłukanych zimną wodą. Udekorować wiśniami i syropem. SMACZNEGO!!!