misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Krem cytrynowy czyli szpajza cytrynowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wspaniały i delikatny deser o smaku cytrynowym

Krem cytrynowy czyli szpajza cytrynowa

Składniki:

Krem cytrynowy czyli szpajza cytrynowa

 

 

Sposób przygotowania:

Krem cytrynowy czyli szpajza cytrynowa
Rozdzielić białka od żółtek. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę (cukier musi być roztarty całkowicie). W międzyczasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje rozpuścić w naczyniu z gorącą wodą, ostudzić. Do utartych żółtek dodać wyciśnięty sok z cytryny, można dodać skórkę cytrynową. Wymieszać po czym dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać, szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania i natychmiast wlać do salaterek lub dużej salaterki. Czynność tę wykonujemy szybko bo krem natychmiast tężeje. Podawać udekorowane bitą śmietaną, plastrami cytryny.

SMACZNEGO!

Tagi:

jajko jajka