Sposób przygotowania:
Krem cytrynowy wg Jagienki
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Cytryny sparzyć wrzątkiem.
Z jednej otrzeć skórkę na drobnej tarce, z drugiej odkroić trzy plasterki, odłożyć do dekoracji.
Z obu cytryn wycisnąć sok.
Jajka rozbić, oddzielić białka.
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, następnie połączyć ze śmietaną, sokiem i skórką cytryny.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do masy.
Kiedy masa zacznie zastygać, ubić białka na sztywną pianę i ostrożnie połączyć je z masą.
Gotowym kremem napełnić pucharki i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Udekorować plasterkami cytryny.
Cytryny sparzyć wrzątkiem.
Z jednej otrzeć skórkę na drobnej tarce, z drugiej odkroić trzy plasterki, odłożyć do dekoracji.
Z obu cytryn wycisnąć sok.
Jajka rozbić, oddzielić białka.
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, następnie połączyć ze śmietaną, sokiem i skórką cytryny.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do masy.
Kiedy masa zacznie zastygać, ubić białka na sztywną pianę i ostrożnie połączyć je z masą.
Gotowym kremem napełnić pucharki i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Udekorować plasterkami cytryny.