agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Krem czekoladowo- kawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser to prawdziwa rozkosz smaku

Krem czekoladowo- kawowy

Składniki:

Krem czekoladowo- kawowy

 

  • pół szklanki zaparzonej kawy ulubionej marki
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200g śmietany kremówki 30%
  • dwie łyżki cukru brązowego
  • mleko 2 łyżki
  • dwie łyżeczki żelatyny
  • truskawki 5 sztuk

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowo- kawowy
Należy przygotować wszystkie niezbędne składniki na deser, zagotować wodę i zaparzyć kawę rozpuszczalną i zamieszać, przestudzić. Czekoladę połamać na mniejsze cząstki i rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka, wlać zaparzoną kawę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia kawy, dodać cukier brązowy , żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie- ( 0,5 szklanki), następnie rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie ( 0,5 szklanki gorącej wody). Zdjąć składniki z palnika i przestudzić je a następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną i wymieszać całość. Śmietankę ubić na sztywno mikserem i wmieszać ją do składników musu, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość należy porcjować do pucharków deserowych udekorować truskawkami i listkami mięty.

Tagi:

kawa czekolada