Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo-orzechowe z kokosemPrzygotowanie ciasta czekoladowego:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać żółtka. Następnie wymieszać z sypkimi produktami.
Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego do ok 180 stopni i piec ok. 30-40 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Przygotowanie ciasta orzechowego:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wymieszać z sypkimi składnikami i posiekanymi orzechami. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Piec w nagrzanym piekarniku w ok. 180 stopni przez ok. 40 min.
Przygotowanie kulek kokosowych:
Mleko zagotować z cukrem i masłem. Kokos wymieszać z kaszą manną, wsypać na gotujące się mleko i gotować na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Dodać sok z cytryny,wymieszać-wystudzić.
Następnie uformować z masy w dłoniach malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Przygotowanie masy czekoladowej:
Wszystkie składniki rozmieszać dokładnie mikserem. Przelać do rondelka ,postawić na małym ogniu i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Następnie wystudzić.
Utrzeć 2 kostki masła na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na samym końcu dodawać po parę kropli spirytusu ciągle ucierając masę. Masę dzielimy na 3 równe części.
Etap końcowy:
Wszystkie spody upieczonych ciast nasączyć przygotowanym ponczem kawowym.
Na spód 1 blatu czekoladowego wykładamy 1 częścią masy czekoladowej,na tej masie układamy kuleczki kokosowe,przykrywamy je 2 częścią masy czekoladowej.
Przykrywamy gotowym ciastem orzechowym. Na cieście orzechowym rozprowadzamy 3 część masy czekoladowej,przykrywamy pozostałym biszkoptem czekoladowym. Dociskamy ciasto. Polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin do stężenia.
CORAL
Agnieszka Rec
marietta
Agnieszka Rec
Marietto bardzo dziękuję :)