Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Ciasto czekoladowo-orzechowe z kokosem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto to po prostu rozpływa się w ustach. Jest wilgotne,mocno czekoladowe z wkładką orzechową. W środku kremu czekoladowego znajdują się pyszne kuleczki kokosowe.

Ciasto czekoladowo-orzechowe z kokosem

Składniki:

Ciasto czekoladowo-orzechowe z kokosem

na ciasto czekoladowe:

na ciasto orzechowe:

na kulki kokosowe:

  • 20 dag drobnych wiórek kokosowych
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki soku z cytryny

na masę czekoladową:

dodatkowo:

  • poncz kawowy ze spirytusem
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-orzechowe z kokosem

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać żółtka. Następnie wymieszać z sypkimi produktami.

Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego do ok 180 stopni i piec ok. 30-40 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.

Przygotowanie ciasta orzechowego:

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wymieszać z sypkimi składnikami i posiekanymi orzechami. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Piec w nagrzanym piekarniku w ok. 180 stopni przez ok. 40 min.

Przygotowanie kulek kokosowych:

Ciasto czekoladowo-orzechowe z kokosem
Z masy kokosowej utoczyć malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego

Mleko zagotować z cukrem i masłem. Kokos wymieszać z kaszą manną, wsypać na gotujące się mleko i gotować na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Dodać sok z cytryny,wymieszać-wystudzić.

Następnie uformować z masy w dłoniach malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Przygotowanie masy czekoladowej:

Wszystkie składniki rozmieszać dokładnie mikserem. Przelać do rondelka ,postawić na małym ogniu i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Następnie wystudzić.

Utrzeć 2 kostki masła na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na samym końcu dodawać po parę kropli spirytusu ciągle ucierając masę. Masę dzielimy na 3 równe części.

Etap końcowy:

Ciasto czekoladowo-orzechowe z kokosem
Na pierwszej części masy czekoladowej układamy kuleczki kokosowe

Wszystkie spody upieczonych ciast nasączyć przygotowanym ponczem kawowym.

Na spód 1 blatu czekoladowego wykładamy 1 częścią masy czekoladowej,na tej masie układamy kuleczki kokosowe,przykrywamy je 2 częścią masy czekoladowej.

Przykrywamy gotowym ciastem orzechowym. Na cieście orzechowym rozprowadzamy 3 część masy czekoladowej,przykrywamy pozostałym biszkoptem czekoladowym. Dociskamy ciasto. Polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin do stężenia.