zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Krem czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krem czekoladowy najlepiej podać z ciasteczkami lub kruchymi waflami.

Krem czekoladowy

Składniki:

Krem czekoladowy

 

  • jajka, 4 łyżeczki cukru, pół tabliczki czekolady, pełna łyżeczka żelatyny, 2 łyżki wody, pół szklanki śmietanki

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowy
Żelatynę zalać w kubeczku zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzać w kąpieli wodnej do wrzenia, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać startą na tarce czekoladę, 2 białka dodać do śmietanki i ubić wszystko na pianę. Do utartych żółtek wlać przestudzoną żelatynę, dodać ubitą razem z białkami śmietankę i ostrożnie wymieszać. Rozłożyć krem do pucharków, wstawić do lodówki.
Smacznego