lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Krem groszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zupa kremowa smakuje najlepiej gdy groszek jest świeży

Krem groszkowy

Składniki:

Krem groszkowy

 

  • 300 g zielonego groszku
  • 10 dag cebuli
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • pieprz
  • sól
  • 5 łyżek śmietanki

Sposób przygotowania:

Krem groszkowy
Cebulkę posiekaną w kostkę podsmaż na maśle.Zielony groszek przebierz i umyj.Cebulę z groszkiem umieść w rondlu, wlej do tego chłodny bulion i duś pod przykryciem około kwadrans.Zupę zmiksuj gdy groszek stanie się całkowicie miękki.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj śmietanę i podgrzej zupę lecz nie zagotuj.Taki krem podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.