Sposób przygotowania:
Zupa krem z zielonego groszku
Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, a następnie pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i wrzucić do niego warzywa, chwilę podsmażyć, zalać 1 litrem wywaru warzywnego, przykryć i gotować do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dolać groszek razem z zalewą i całość zmiksować, dodać śmietanę i zagotować w trakcie doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Chleb pokroić w małą kostkę, na patelni podgrzać oliwę i wrzucić chleb, cały czas mieszając podsmażyć zrumienić kosteczki chleba.
Szynkę pokroić w cienkie paseczki i zrumienić bez dodatku tłuszczu na drugiej patelni.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Zupę nalewamy do miseczki, dodajemy pokrojonego pomidora i posypujemy paseczkami szynki, grzanki podajemy w drugiej miseczce i ja dodaję je sobie po kilka sztuk, aby cały czas mieć chrupiący akcent w zupie.
Chleb pokroić w małą kostkę, na patelni podgrzać oliwę i wrzucić chleb, cały czas mieszając podsmażyć zrumienić kosteczki chleba.
Szynkę pokroić w cienkie paseczki i zrumienić bez dodatku tłuszczu na drugiej patelni.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Zupę nalewamy do miseczki, dodajemy pokrojonego pomidora i posypujemy paseczkami szynki, grzanki podajemy w drugiej miseczce i ja dodaję je sobie po kilka sztuk, aby cały czas mieć chrupiący akcent w zupie.