iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa krem z zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piękny kolor zupy zachęca do skosztowania, świeży pomidor dodaje jej takiej lekkości, a grzanki bardzo przyjemnie chrupią.

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

Zupa krem z zielonego groszku

 

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 3 pomidory
  • 10 plasterków chudej szynki
  • 1 łyżka masła

dodatkowo:

  • 5 kromek czerstwego chleba
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Zupa krem z zielonego groszku
Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, a następnie pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i wrzucić do niego warzywa, chwilę podsmażyć, zalać 1 litrem wywaru warzywnego, przykryć i gotować do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dolać groszek razem z zalewą i całość zmiksować, dodać śmietanę i zagotować w trakcie doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.

Chleb pokroić w małą kostkę, na patelni podgrzać oliwę i wrzucić chleb, cały czas mieszając podsmażyć zrumienić kosteczki chleba.

Szynkę pokroić w cienkie paseczki i zrumienić bez dodatku tłuszczu na drugiej patelni.

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Zupę nalewamy do miseczki, dodajemy pokrojonego pomidora i posypujemy paseczkami szynki, grzanki podajemy w drugiej miseczce i ja dodaję je sobie po kilka sztuk, aby cały czas mieć chrupiący akcent w zupie.