Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Krem jeżynowy 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Krem jeżynowy to wyśmienity deser ale można go robić tylko w sezonie na jeżyny.

Krem jeżynowy 2

Składniki:

Krem jeżynowy 2

 

Sposób przygotowania:

Krem jeżynowy 2
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny umyć, osączyć na sicie i 20 sztuk odłożyć do dekoracji. Pozostałe jeżyny gotować pod przykryciem z sokie jabłkowym i cukrem 10 minut na słabym ogniu. Jeżyny przetrzeć przez sito i ponownie podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w przecierze jeżynowym i wstawić do lodówki do wystygnięcia. Jabłko umyć, wytrzeć do sucha i zetrzeć na tartce. Utarte jabłko wymieszać z sokiem cytrynowym i dodać do przecieru z jeżyn. Śmietanę ubić na sztywno. Białko z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Kiedy mus owocowy zacznie zastygać, wymieszać go z bitą śmietaną i pianą z białek, ponownie wstawić do lodówki. Deser przed podaniem przybrać pozostawionymi malinami.