marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem karmelowy z sezamem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sporządzić karmel,mieszając cukier z wodą w garnku.potem zrobić krem,dodać wanilię,resztę utrzeć,zmieszać całość,wlać do foremek.Zapiec 30 m

Krem karmelowy z sezamem.

Składniki:

Krem karmelowy z sezamem.

 

  • Karmel;1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki wody.
  • Krem:
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • szklanka mleka,
  • laska wanilii,
  • 4 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100 g.sezamu białego.
  • Bita śmietana do przybrania.

Sposób przygotowania:

Krem karmelowy z sezamem.
W garnku z grubym dnem rozmieszać cukier z wodą.Podgrzewać,
aż się skarmelizuje.Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek.Rozgrzać piekarnik do 150 st.C.Laskę wanilii naciąć wzdłuż i wyjąć z niej ziarenka i dodać do śmietanki.Podgrzewać powoli,aby śmietana nabrała waniliowego aromatu.Jaja,żółtka i cukier utrzeć dokładnie i wlewać gorącą śmietankę stopniowo do
masy jajecznej,mieszając cały czas.Napełniać tym kremem foremki z karmelem,przelewając masę przez sitko,a potem wmieszać sezam,wsypując go po dużej szczypcie do każdej foremki z kremem.Zakryć foremki folią aluminiową i piec z ok.30 min.Po upieczeniu wystudzić,wyjąć i wybić deser z foremek na
talerzyki.Podawać z przybraniem,np.kleksem bitej śmietany.

Tagi:

jajko jajka