Sposób przygotowania:
Krem karmelowy z sezamem.
W garnku z grubym dnem rozmieszać cukier z wodą.Podgrzewać,
aż się skarmelizuje.Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek.Rozgrzać piekarnik do 150 st.C.Laskę wanilii naciąć wzdłuż i wyjąć z niej ziarenka i dodać do śmietanki.Podgrzewać powoli,aby śmietana nabrała waniliowego aromatu.Jaja,żółtka i cukier utrzeć dokładnie i wlewać gorącą śmietankę stopniowo do
masy jajecznej,mieszając cały czas.Napełniać tym kremem foremki z karmelem,przelewając masę przez sitko,a potem wmieszać sezam,wsypując go po dużej szczypcie do każdej foremki z kremem.Zakryć foremki folią aluminiową i piec z ok.30 min.Po upieczeniu wystudzić,wyjąć i wybić deser z foremek na
talerzyki.Podawać z przybraniem,np.kleksem bitej śmietany.
aż się skarmelizuje.Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek.Rozgrzać piekarnik do 150 st.C.Laskę wanilii naciąć wzdłuż i wyjąć z niej ziarenka i dodać do śmietanki.Podgrzewać powoli,aby śmietana nabrała waniliowego aromatu.Jaja,żółtka i cukier utrzeć dokładnie i wlewać gorącą śmietankę stopniowo do
masy jajecznej,mieszając cały czas.Napełniać tym kremem foremki z karmelem,przelewając masę przez sitko,a potem wmieszać sezam,wsypując go po dużej szczypcie do każdej foremki z kremem.Zakryć foremki folią aluminiową i piec z ok.30 min.Po upieczeniu wystudzić,wyjąć i wybić deser z foremek na
talerzyki.Podawać z przybraniem,np.kleksem bitej śmietany.