Sposób przygotowania:
Krem kataloński
Cytrynę szorujemy, sparzamy i osuszamy. Skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę z cytryny i cynamon. Zagotowujemy a następnie odstawiamy na 20min. Przecedzamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z 15 dag cukru do białości. Przekładamy do garnuszka, wstawiamy do większego naczynia z gotującą się wodą. Energicznie mieszając wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż krem nieco zgęstnieje. Rozlewamy do 4 foremek i odstawiamy do wystudzenia. Pozostały cukier rumienimy na patelni. Zalewamy 100 ml wody i mieszając podgrzewamy aż się rozpuści a następnie zgęstnieje. Krem polewamy karmelem. Podajemy gdy zastygnie.