monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Krem kataloński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienity i szybki deser z Hiszpanii

Krem kataloński

Składniki:

Krem kataloński

 

Sposób przygotowania:

Krem kataloński
Cytrynę szorujemy, sparzamy i osuszamy. Skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę z cytryny i cynamon. Zagotowujemy a następnie odstawiamy na 20min. Przecedzamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z 15 dag cukru do białości. Przekładamy do garnuszka, wstawiamy do większego naczynia z gotującą się wodą. Energicznie mieszając wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż krem nieco zgęstnieje. Rozlewamy do 4 foremek i odstawiamy do wystudzenia. Pozostały cukier rumienimy na patelni. Zalewamy 100 ml wody i mieszając podgrzewamy aż się rozpuści a następnie zgęstnieje. Krem polewamy karmelem. Podajemy gdy zastygnie.