Sposób przygotowania:
Krem kawowy na ciasteczkach
Herbatniki rozpakować i pokruszyć i przełożyć łyżką na dno pucharków szklanych, jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek, a żółtka z cukrem utrzeć do białości na parze, dodając kieliszek likieru kawowego lub rumu. Zestawić na bok i wystudzić. Zagotować wrzątek w garnuszku, nasypać do szklanki ze dwie lub cztery łyżeczki zmielonej naturalnej kawy oraz zalać ją wrzątkiem. Nakryć spodkiem szklankę, by się napar zaparzył, następnie przecedzić napar przez sitko do masy jajecznej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, a płatki żelatyny rozpuścić w łyżce zimnej wody, a gdy napęcznieje, dodać ją wraz z pianą do masy kawowej, a tę wlać na dno pucharków z pokruszonymi herbatnikami. Wstawić pucharki do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić przez niemal godzinę-mniej więcej 45 min. Po wyjęciu deser przed podaniem udekorować cukierkami kawowymi"Kopiko" lub też imitującymi ziarenka kawy czekoladkami.