marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Eklery z kremem kawowym lub czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przyrządzić ciasto i upiec podłużne ptysie.Przyrządzić krem kawowy z podanych składników,ubić na parze,zdjąć,ostudzić i nadziewać ciastka.

Eklery z kremem kawowym lub czekoladowym

Składniki:

Eklery z kremem kawowym lub czekoladowym

 

  • Ciasto:
  • 18 dkg.mąki,
  • 8 dkg.masła lub margaryny,
  • 1/4 l.wody,
  • 4-5 jajek,
  • sól.
  • Krem kawowy:
  • 1/2 l.mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 dkg.mąki ziemniaczanej,
  • wanilia,
  • 15-20 dkg.cukru pudru,
  • 5-6 łyżek mocnej kawy lub 6-8 dkg.rozgrzanej czekolady.

Sposób przygotowania:

Eklery z kremem kawowym lub czekoladowym
Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli.Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę,odsunąć na bok i ucierać szybko,starannie
rozbijając grudki mąki,wybijać ciasto płaską łyżką drewnianą na wolnym ogniu,aż będzie gładkie i dostatecznie wysmażone.Odstawić i ostudzić i nadal ucierając,dodać jajka i wyrabiać ciasto łyżką do zgęstnienia.Posmarować blachę,a ciasto wyciskać szprycą małe kule w odstępach 2-3 cm.lub kształtować w
podłużne pałki.Piec 20-25 min. w gorącym piekarniku,nagrzanym
od dołu i z góry.Nie otwierać piekarnika zbyt szybko,bo ptysie opadną.Gdy będą suche,rumiane i wypieczone,zdjąć z blachy.Krem kawowy przyrządzić następująco:połączyć cukier puder z mąką ziemniaczaną,wanilią,jajkami i mlekiem,wymieszać i ubijać na parze,aż masa zgęstnieje.Pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem gorącą kawę.Gdy masa jest odpowiednio gęsta,zdjąć z pary i ubijać na stole do ostudzenia.Po ostudzeniu przekładać kremem przekrojone ciastka.