Sposób przygotowania:
Eklery z kremem kawowym lub czekoladowym
Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli.Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę,odsunąć na bok i ucierać szybko,starannie
rozbijając grudki mąki,wybijać ciasto płaską łyżką drewnianą na wolnym ogniu,aż będzie gładkie i dostatecznie wysmażone.Odstawić i ostudzić i nadal ucierając,dodać jajka i wyrabiać ciasto łyżką do zgęstnienia.Posmarować blachę,a ciasto wyciskać szprycą małe kule w odstępach 2-3 cm.lub kształtować w
podłużne pałki.Piec 20-25 min. w gorącym piekarniku,nagrzanym
od dołu i z góry.Nie otwierać piekarnika zbyt szybko,bo ptysie opadną.Gdy będą suche,rumiane i wypieczone,zdjąć z blachy.Krem kawowy przyrządzić następująco:połączyć cukier puder z mąką ziemniaczaną,wanilią,jajkami i mlekiem,wymieszać i ubijać na parze,aż masa zgęstnieje.Pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem gorącą kawę.Gdy masa jest odpowiednio gęsta,zdjąć z pary i ubijać na stole do ostudzenia.Po ostudzeniu przekładać kremem przekrojone ciastka.
rozbijając grudki mąki,wybijać ciasto płaską łyżką drewnianą na wolnym ogniu,aż będzie gładkie i dostatecznie wysmażone.Odstawić i ostudzić i nadal ucierając,dodać jajka i wyrabiać ciasto łyżką do zgęstnienia.Posmarować blachę,a ciasto wyciskać szprycą małe kule w odstępach 2-3 cm.lub kształtować w
podłużne pałki.Piec 20-25 min. w gorącym piekarniku,nagrzanym
od dołu i z góry.Nie otwierać piekarnika zbyt szybko,bo ptysie opadną.Gdy będą suche,rumiane i wypieczone,zdjąć z blachy.Krem kawowy przyrządzić następująco:połączyć cukier puder z mąką ziemniaczaną,wanilią,jajkami i mlekiem,wymieszać i ubijać na parze,aż masa zgęstnieje.Pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem gorącą kawę.Gdy masa jest odpowiednio gęsta,zdjąć z pary i ubijać na stole do ostudzenia.Po ostudzeniu przekładać kremem przekrojone ciastka.