marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem migdałowo-herbaciany.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mleko z cukrem i żółtkami wymieszać w garnku na małym ogniu na gęsty krem.Resztę składników namoczyć,sparzyć,obrać,ubić i połączyć razem.

Krem migdałowo-herbaciany.

Składniki:

Krem migdałowo-herbaciany.

 

  • 3-4 żółtka,
  • 200 ml.mleka,
  • 50 g.cukru białego,
  • 40 g.cukru gronowego,
  • kilka płatków żelatyny,
  • 1/4 l.wody zimnej,
  • 25 g.sparzonych i obranych migdałów,
  • 1/4 l.esencji herbacianej,
  • 400 ml.ml.śmietany kremówki,
  • listki świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krem migdałowo-herbaciany.
Mleko z cukrem i żółtkami wymieszać w średnim garnku na gęsty krem,a potem przestawić do zimnej kąpieli wodnej .Studzić masę,cały czas mieszając,dodać śmietanę kremówkę. Cukier gronowy z środkiem zagęszczającym wymieszać w misce.Ubić mikserem.Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki i posiekać drobno,a esencję herbacianą po zaparzeniu ostudzić,dodając do reszty składników,wymieszać je i przełożyć do 6 średnich pucharków.Wstawić pucharki do lodówki na 45 min.Po wyjęciu deser podać od razu.udekorować listkami świeżej mięty.