rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Krem pomarańczowy- orange curd

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla zwolenników nietypowych kremów. Orange curd to doskonały dodatek do ciast i deserów. Śmiało możemy dodać go także do swoich świątecznych wypieków.

Krem pomarańczowy- orange curd

Składniki:

Krem pomarańczowy- orange curd

 

  • Na ok 0,5l kremu:

 

Sposób przygotowania:

Krem pomarańczowy- orange curd
Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a z wszystkich wyciskamy sok. Wygniatamy także sok z 1 małej cytryny. Do rondelka wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Przelewamy do słoiczka i przestudzony przechowujemy w lodówce do tyg. czasu.