Sposób przygotowania:
Korzenne babeczki z pomarańczowym kremem
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać przyprawę do pierników, żółtka, śmietanę, miód i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wykleić przygotowane foremki do babeczek. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przygotować krem. 300 ml mleka zagotować. W pozostałym zimnym mleku wymieszać proszek budyniowy, mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać, ostudzić. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając połączyć z zimnym budyniem, aromatem i rozpuszczoną żelatyną. Zimne upieczone babeczki napełniać kremem, ozdobić według uznania, odłożyć do lodówki do stężenia.
misia5
monikaT83
marietta