Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Korzenne babeczki z pomarańczowym kremem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babeczki korzenne z pomarańczowym kremem są rewelacyjne.

Korzenne babeczki z pomarańczowym kremem

Składniki:

Korzenne babeczki z pomarańczowym kremem

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka miodu
  • 1 przyprawa do pierników
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem pomarańczowy
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 ml śmietany kremowej
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

 

Sposób przygotowania:

Korzenne babeczki z pomarańczowym kremem
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać przyprawę do pierników, żółtka, śmietanę, miód i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wykleić przygotowane foremki do babeczek. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przygotować krem. 300 ml mleka zagotować. W pozostałym zimnym mleku wymieszać proszek budyniowy, mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać, ostudzić. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając połączyć z zimnym budyniem, aromatem i rozpuszczoną żelatyną. Zimne upieczone babeczki napełniać kremem, ozdobić według uznania, odłożyć do lodówki do stężenia.