Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Zupa koperkowa z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa koperkowa jest niesamowicie aromatyczna i delikatna. Z cukinią smakuje rewelacyjnie, pomidory nadają jest pięknego koloru, a słodka śmietanka idealnie podkreśla smak.

Zupa koperkowa z cukinią

Składniki:

Zupa koperkowa z cukinią

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietryszka
  • 6 sredniej wielkości ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cukinia ( użyłam żółtej)
  • 1 duży por - biała część
  • 2 duże pęczki kopru
  • 2 dojżałe pomidory
  • sól, pieprz
  • 250 ml słodkiej , płynnej śmietanki 30-36 %
  • koperek do posypania na talerzu

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z cukinią
Skrzydełka zalać 2-2,5 l wody gotować na wolnym ogniu ok 40 min.

Warzywa obrać, umyć osuszyć. Marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę dodać do wywaru. Pora posiekać drobno pomidory pokroić w kostkę cukinię zetrzeć. Umyty osuszony koper posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać masło zeszklić pora, dołożyć cukinie, pomidory i koper. Smażyć przez kolejne 5 min co jakiś czas mieszając. Warzywa z koprem dodać do wywaru.

Gotować do miękkości wszystkich składników.

Śmietankę wlać do zupy doprawić solą i pieprzem.

Zupę po wierzchu posypać koperkiem.