migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1166]

Zupa cukiniowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna kolorowa zupa z cukinii. Wykorzystałam cukinię żółtą i zieloną, dzięki temu zupa pięknie i kolorowo prezentuje się na talerzu.

Zupa cukiniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cukiniowa

 

  • 1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1,5 l bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • ostra papryka do smaku
  • 50 ml śmietanki 30 % do zabielenia

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowa
Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórę również pokroić w średnią kostkę.

Bulion wlać do garnka i zagotować. Wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę i cebulę. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie.

Potem dorzucić jeszcze cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze do miękkości warzyw.

Do smaku doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Ja doprawiłam tak lekko na ostro.

Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia, dodać posiekany koperek i śmietankę.

Wymieszać i można podawać.
Zupa cukiniowa
Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę.
Zupa cukiniowa
Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórę również pokroić w średnią kostkę.
Zupa cukiniowa
Bulion wlać do garnka i zagotować. Wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę i cebulę. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Potem dorzucić jeszcze cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki.
Zupa cukiniowa
Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia, dodać posiekany koperek i śmietankę. Wymieszać i można podawać.