pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Zupa krem z pomidorów z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozgrzewająca,lekka zupa krem z pomidorów z czosnkiem i grzankami. Rewelacyjnie nadaje się na zimowe obiady lub kolacje.

Zupa krem z pomidorów z grzankami

Składniki:

Zupa krem z pomidorów z grzankami

składniki:

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr rosołu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-4 listki bazylii
  • 3 gałązki tymianku
  • sól i pieprz
  • 4 kromki chleba tostowego
  • ser żółty w plasterkach
  • siekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pomidorów z grzankami
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy na drobno i dusimy na oleju, zdejmujemy z ognia. Pomidory z puszki umieszczamy w blenderze razem z cebulą i czosnkiem dokładnie miksujemy.

Masło rozgrzewamy i dodajemy do niego zmiksowane pomidory, tymianek, bazylię i rosół. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko razem około 10 min.

Na pieczywo tostowe nakładamy ser, przykrywamy 2 kromką pieczywa. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż chleb się zrumieni.

Tosty kroimy w kwadraciki.

Na talerz wlewamy zupę, posypujemy grzankami i siekaną natką pietruszki. Możemy posypać również pokrojonym serem.