migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa krem z cukinii i pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinia jest idealnym warzywem na zupy krem. Tym razem połączyłam ją z wyrazistym w smaku porem, a całość doprawiłam serem pleśniowym.

Zupa krem z cukinii i pora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z cukinii i pora

 

  • 500 g obranej cukinii
  • 200 g obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 250 g pora, biała i jasnozielona część
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 100 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii i pora
Cukinię i ziemniaki pokroić w kostkę. Pora pokroić w plastry lub pół plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnie i rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i smażyć aż nieco zmięknie. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora.

Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy aby się rozpuścił w zupie. Całość zmiksować na gładki krem.

Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby za gęsty można dolać nieco bulionu.

Gotowy krem podawać z dowolnymi dodatkami.
Zupa krem z cukinii i pora
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnie i rozpuścić masło, zeszklić cebulę.
Zupa krem z cukinii i pora
Pora pokroić w plastry lub pół plastry.
Zupa krem z cukinii i pora
Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy aby się rozpuścił w zupie.
Zupa krem z cukinii i pora
Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby za gęsty można dolać nieco bulionu.