Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa krem z pomidorów z skórką cytryny i czosnkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Danie dla wielbicieli zup w postaci kremu. Starta skórka z cytryny i czosnek to sekret jej wspaniałego aromatu. Proponuję podać ją z groszkiem ptysiowym. Polecam.

Zupa krem z pomidorów z skórką cytryny i czosnkiem

Składniki:

Zupa krem z pomidorów z skórką cytryny i czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pomidorów z skórką cytryny i czosnkiem

Zupa krem z pomidorów 1

Zupa krem z pomidorów z skórką cytryny i czosnkiem
Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy, seler i marchew obieramy

Włoszczyznę dokładnie obieramy i oczyszczamy. Przekładamy do garnka.

Zupa krem z pomidorów 2

Zupa krem z pomidorów z skórką cytryny i czosnkiem
Przez ok. pół godziny gotujemy warzywny wywar

Włoszczyznę zalewamy wodą (2 litry). Dodajemy ziele i liście. Gotujemy przez ok. 30 minut.

Zupa krem z pomidorów 3

Zupa krem z pomidorów z skórką cytryny i czosnkiem
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce

Cytryny sparzamy wrzątkiem. Na najdrobniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę.

Zupa krem z pomidorów 4

Zupa krem z pomidorów z skórką cytryny i czosnkiem
Skórkę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek

Czosnek przeciskamy przez praskę. Razem ze skórką podsmażmy na oliwie do czasu aż czosnek uwolni swój aromat.

Zupa krem z pomidorów 5

Zupa krem z pomidorów z skórką cytryny i czosnkiem
Pomidory gotujemy w wywarze przez ok. kwadrans

Pomidory rozdrabiamy. Włoszczyznę wyjmujemy. Dodajemy czosnek i skórkę. Dodajemy pomidory. Gotujemy przez ok. 15 minut.

Zupa krem z pomidorów 6

Blendujemy pomidory z wywarem. Doprawiamy solą i pieprzem i oregano.

Tagi:

zupa krem zupy