kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Krem porowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny krem z porów, ziemniaków i włoszczyzny

Krem porowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem porowy

 

  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • seler - 0,5 sztuki
  • por - 2 sztuki
  • natka pietruszki - pęczek
  • cebula - 1 sztuka
  • kostka rosołowa - 1 sztuka
  • woda - około 2 litrów
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Krem porowy
Na wstępie wykonania kremu porowego należy obrać: marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę. Włoszczyznę poza porem kroimy w duże kawałki i umieszczamy w garnku z 2 litrami wody. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę, a następnie dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości. W międzyczasie oczyszczamy pory i kroimy w plasterki, a następnie dodajemy do garnka. Dodajemy kostkę rosołową i łyżeczkę soli. Całość gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. W końcowym etapie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na krem. Gotową zupę kremową można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!!
Krem porowy
Warzywa niezbędne do wykonania kremu porowego
Krem porowy
Wszystkie składniki po obraniu połączone w garnku
Krem porowy
Plasterki poru dodane do gotujących się warzyw
Krem porowy
Krem po zmiksowaniu wszystkich warzyw w garnku

Tagi:

pory