Sposób przygotowania:
Krem serowy z grzankami
Zupa: Do garnka wlewamy trzy szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową. Ustawiamy mały ogień, aby krem się nie przypalił i dodajemy sery. Wcześniej dobrze jest pokroić je w małe kawałeczki, aby szybciej się rozpuściły. (Zupa jest najlepsza, gdy dodajemy różne sery o wyrazistych smakach chociaż nie polecam serów pleśniowych typu lazur lub gorgonzola.) Krem należy cały czas mieszać i pilnować, aby sery nie przywarły do dna. Dodajemy jogurt naturalny (może być śmietana, jeśli nie dbamy o linię, ja jednak preferuję jogurt gdyż i tak cała zupa jest dość kaloryczna). Przyprawiamy do smaku vegetą i pieprzem oraz dużą ilością oregano. Doprowadzamy do wrzenia i sprawdzamy konsystencje. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy wody, jeśli zbyt rzadka - robimy zaczepkę. (w pół szklance wody rozczepujemy czubatą łyżeczkę mąki pszennej i na gotującą się zupę wlewamy mieszając!) Grzanki: Na patelni roztapiamy łyżeczkę czubatą masła, wrzucamy pokrojony w kosteczkę biały chleb. Czekamy aż grzanki się zarumienią. Do miseczki wlewamy gotowy krem, dodajemy garść grzanek i voila! Smacznego :)
Mikrula
333zula