SUPERPRZEPIS

Krem szczawiowo miętowy

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Krem szczawiowo miętowy

Zupa szczawiowa w trochę innym wydaniu bo w formie kremu i z lekką nutą mięty. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Nie zalecam tyko długo przesmażać szczawiu bo traci kolor.

Składniki:

Krem szczawiowo miętowy

 

  • 1 cebula duża
  • 3 ziemniaki
  • 3 garście szczawiu
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
  • 3 gałązki mięty
  • 1/3 szklanki śmietany słodkiej
  • olej do smażenia
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Krem szczawiowo miętowy

ETAP 1:

Krem szczawiowo miętowy
cebula obrana i pokrojona oraz podsmażona na oleju

Na oleju przesmażam obraną i pokrojoną cebulę.

ETAP 2:

Krem szczawiowo miętowy
bo cebuli dodane obrane i pokrojone ziemniaki

Do cebuli dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i chwile przesmażam.Zalewem bulionem i gotuję do miękkości.

ETAP 3:

Krem szczawiowo miętowy
do ziemniaków dosany umyty i osączony szczaw

Szczam, płucze, osączam i dodaję na patelnię. Chwilę całośc przesmażam.

ETAP 4:

Krem szczawiowo miętowy
zupa zmiksowana raze ze świeżą miętą blenderem

Całość miksuję blenderem, dodaję świeżą miętą, doprawiam sola, pieprzem. dolewam śmietanę. Zupę podaję z jajkiem ugotowanym.