Sposób przygotowania:
Zupa- krem szczawiowo- ziemniaczanySzczaw:
Liście szczawiu dobrze myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut. Szcza zmięknie i straci kolor. Odcedzamy na sitku a następnie miksujemy na gładką masę.
Ziemniaki:
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka z bulionem, cebulę podsmażamy na łyżce margaryny.
Przygotowanie:
Gdy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, dodajemy do nich masę szczawiową, cebulę oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. 2 łyżki śmietany mieszamy z odrobiną zupy i wlewamy do reszty. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami i dekorujemy na talerzach pozostałą śmietaną.
weronikaS
rzelkazag
dla mnie była ok, więc raczej nie :) Zwłaszcza, że są tam też ziemniaki :)