CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Botwinka na mleku kokosowym z kalarepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka moja dzisiejsza twórczość z własnej młodziutkiej botwinki i zakupionej kalarepki a wszystko z własnoręcznie przygotowanym mleczkiem kokosowym. Boskie :)

Botwinka na mleku kokosowym z kalarepą

Składniki:

Botwinka na mleku kokosowym z kalarepą

 

  • 1/2 kalarepy
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 pęczki botwinki listki
  • 2 -3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • sól i czarny pieprz
  • 3/4 l l bulionu warzywnego
  • mleko kokosowe 200 ml
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 małej papryczki chili
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Botwinka na mleku kokosowym z kalarepą
Mleko kokosowe.

1/2 szklanki wiórków kokosowych zalać 1 szklanką wrzątku, po godzinie zblendować, przecedzić przez gazę, odcisnąć mleko . Wyjdzie nam trochę więcej niż potrzebujemy , ale doskonale zamknięte przechowuje się w lodówce.

Liście botwinki grubo pokroić, odcinając trochę górną zieloną część. Ziemniaki, kalarepę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.

Papryczkę chili pozbawić pestek, imbir i czosnek obrać i wszystko drobno posiekać.

W saganku rozgrzać olej kokosowy i dodać posiekane składniki, smażyć na minimalnym ogniu przez 1- 2 minuty.

Do podsmażonego czosnku, chili i imbiru dodać warzywa, szczyptę soli i kmin rzymski. Dusić co jakiś czas mieszając przez 10 – 15 minut.

Wlać bulion i mleko kokosowe, gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kalarepkę, doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawać ze świeżą pietruszką.