Sposób przygotowania:
Botwinka na mleku kokosowym z kalarepą
Mleko kokosowe.
1/2 szklanki wiórków kokosowych zalać 1 szklanką wrzątku, po godzinie zblendować, przecedzić przez gazę, odcisnąć mleko . Wyjdzie nam trochę więcej niż potrzebujemy , ale doskonale zamknięte przechowuje się w lodówce.
Liście botwinki grubo pokroić, odcinając trochę górną zieloną część. Ziemniaki, kalarepę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
Papryczkę chili pozbawić pestek, imbir i czosnek obrać i wszystko drobno posiekać.
W saganku rozgrzać olej kokosowy i dodać posiekane składniki, smażyć na minimalnym ogniu przez 1- 2 minuty.
Do podsmażonego czosnku, chili i imbiru dodać warzywa, szczyptę soli i kmin rzymski. Dusić co jakiś czas mieszając przez 10 – 15 minut.
Wlać bulion i mleko kokosowe, gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kalarepkę, doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawać ze świeżą pietruszką.
1/2 szklanki wiórków kokosowych zalać 1 szklanką wrzątku, po godzinie zblendować, przecedzić przez gazę, odcisnąć mleko . Wyjdzie nam trochę więcej niż potrzebujemy , ale doskonale zamknięte przechowuje się w lodówce.
Liście botwinki grubo pokroić, odcinając trochę górną zieloną część. Ziemniaki, kalarepę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
Papryczkę chili pozbawić pestek, imbir i czosnek obrać i wszystko drobno posiekać.
W saganku rozgrzać olej kokosowy i dodać posiekane składniki, smażyć na minimalnym ogniu przez 1- 2 minuty.
Do podsmażonego czosnku, chili i imbiru dodać warzywa, szczyptę soli i kmin rzymski. Dusić co jakiś czas mieszając przez 10 – 15 minut.
Wlać bulion i mleko kokosowe, gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kalarepkę, doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawać ze świeżą pietruszką.