renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 492]

Zupa kalarepkowa z młodymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świeża i aromatyczna propozycja zupy na czerwcowy obiad. Lekko zabielona śmietanką i posypana koperkiem i natką pietruszki.

Zupa kalarepkowa z młodymi ziemniakami

Składniki:

Zupa kalarepkowa z młodymi ziemniakami

 

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 średniej wielkości kalarepa
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 młode marchewki
  • mały kawałek pora
  • 1 gałązka lubczyku
  • natka pietruszki i koperku do posypania
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa kalarepkowa z młodymi ziemniakami

Etap 1

Zupa kalarepkowa z młodymi ziemniakami
Kalarepkę, ziemniaki i marchewkę gotować w bulionie.

Do garnka wlać bulion drobiowy, doprowadzić do wrzenia, Kalarepę, ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu, gotować.

Etap 2

Zupa kalarepkowa z młodymi ziemniakami
Następnie dodać pora i lubczyk , drobno pokrojone.

Po ok. 10 minutach dodać pokrojonego pora i lubczyk, gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Etap 3

Zupa kalarepkowa z młodymi ziemniakami
W następnym kroku zabielić zupę śmietaną.

Gdy już wszystkie warzywa będą miękkie wyłączyć płomień pod garnkiem i zabielić zupę śmietaną.

Etap 4

Zupa kalarepkowa z młodymi ziemniakami
Następnie posiekać koperek i natkę pietruszki.

Następnie dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

Etap 5

Zupa kalarepkowa z młodymi ziemniakami
Na koniec doprawić zupę sola i świeżo zmielonym pieprzem.

Na koniec doprawić zupę solą i pieprzem, Smacznego!!!