nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Zupa szczawiowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybka zupka ze szczawiu ze słoiczka, robiona poza szczawiowym sezonem dlatego też użyłam szczawiu słoikowego, konserwowego. Zupa z dodatkiem jajek pysznie smakuje z kromką świeżego razowego chlebka.

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem
Nastawić jajka na gotowanie, ugotować je na twardo. Ugotowane i przestygnięte jajka obrać ze skorupek i pokroić na mniejsze części - można przykładowo na ćwiartki, czy nawet jeszcze drobniej.

Ja miałam około 1,5 litra już wcześniej ugotowanego rosołu (przygotowanego na porcji rosołowej z włoszczyzną) zatem wykorzystałam go jako baza do zupy.

Podgrzałam rosół i dodałam do niego szczaw ze słoika. Śmietanę wymieszałam z mąką. Gdy zupa się zagotowała przelałam do niej mieszankę śmietany i mąki, rozprowadziłam ją w zupie.

Zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy dodałam ugotowane i pokrojone jajka, zamieszałam i gotowe.

Można jeść szczawiową z chlebem, smacznie także smakuje z gotowanymi ziemniakami.

Tagi:

szczaw zupa