Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z jajkiem
Nastawić jajka na gotowanie, ugotować je na twardo. Ugotowane i przestygnięte jajka obrać ze skorupek i pokroić na mniejsze części - można przykładowo na ćwiartki, czy nawet jeszcze drobniej.
Ja miałam około 1,5 litra już wcześniej ugotowanego rosołu (przygotowanego na porcji rosołowej z włoszczyzną) zatem wykorzystałam go jako baza do zupy.
Podgrzałam rosół i dodałam do niego szczaw ze słoika. Śmietanę wymieszałam z mąką. Gdy zupa się zagotowała przelałam do niej mieszankę śmietany i mąki, rozprowadziłam ją w zupie.
Zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy dodałam ugotowane i pokrojone jajka, zamieszałam i gotowe.
Można jeść szczawiową z chlebem, smacznie także smakuje z gotowanymi ziemniakami.
Ja miałam około 1,5 litra już wcześniej ugotowanego rosołu (przygotowanego na porcji rosołowej z włoszczyzną) zatem wykorzystałam go jako baza do zupy.
Podgrzałam rosół i dodałam do niego szczaw ze słoika. Śmietanę wymieszałam z mąką. Gdy zupa się zagotowała przelałam do niej mieszankę śmietany i mąki, rozprowadziłam ją w zupie.
Zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy dodałam ugotowane i pokrojone jajka, zamieszałam i gotowe.
Można jeść szczawiową z chlebem, smacznie także smakuje z gotowanymi ziemniakami.