Domowy krem waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapraszam na pyszny krem waniliowy przygotowany według przepisu Michela Roux. Ten krem to taki nasz budyń i możemy go wykorzystać do tart i do deserów.

Domowy krem waniliowy

Składniki:

Domowy krem waniliowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy krem waniliowy
Żółtka ubijamy na puszystą masę z 1/3 cukru. Pod koniec dodajemy mąkę pszenną i miksujemy. W międzyczasie mleko wlewamy do garnka, wrzucamy do niego rozkrojoną laskę wanilii wraz z pozostałą częścią cukru. Mleko na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie wrzeć przelewamy je partiami do ubitych żółtek, cały czas mieszając. Następnie ponownie masę przelewamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż zacznie gęstnieć. U mnie sos gotował się około 10 minut, aż wystarczająco zgęstniał. Trzeba uważać, żeby sos się nie zagotował, bo zrobią się nam grudki. gdy krem jest gotowy wyjmujemy z niego laskę wanilii.