Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Krem z brokułów z mozzarellą i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem z brokułów z mozarellą i słonecznikiem to lekka, ale jakże smaczna zupa. Prażony słonecznik dodaje jej uroku.

Krem z brokułów z mozzarellą i słonecznikiem  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem z brokułów z mozzarellą i słonecznikiem

 

  • 800 ml rosołu
  • 1 brokuł
  • 10 dkg mozarelli
  • 5 dkg słonecznika łuskanego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krem z brokułów z mozzarellą i słonecznikiem
Rosół zagotować. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, dodać do rosołu, gotować do miękkości. Ser mozzarella zetrzeć na drobnym oczkach.

Ugotowanego brokuła wyjąć, pozbawić twardych części. Włożyć z powrotem do rosołu. Zupę zblendować. Pod koniec blendowania dodać mozzarellę. Doprawić do smaku.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Posypać zupę przed podaniem.  
Krem z brokułów z mozzarellą i słonecznikiem
Pokrojonego w różyczki brokuła dodać do rosołu.
Krem z brokułów z mozzarellą i słonecznikiem
Mozarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krem z brokułów z mozzarellą i słonecznikiem
Brokuła pozbawić twardych części i zblendować.