BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Żurek z ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty, pyszny żurek z ziemniaczkami, kiełbasą oraz boczkiem wędzonym, z dodatkiem grzybków suszonych smakuje wybornie.

Żurek z ziemniaczkami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Żurek z ziemniaczkami

 

  • woda około 2 litrów,
  • mocno zakwaszony żurek 500 ml,
  • grzyby suszone 2 garście,
  • boczek wędzony 200 g,
  • kiełbasą śląska 2 kawałki,
  • skrzydło indycze 1,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa kucharek do smaku,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • cebule 2,
  • ząbki czosnku 3,
  • olej 2 -3 łyżki,
  • Dodatkowo ;
  • ziemniaczki,

Sposób przygotowania:

Żurek z ziemniaczkami
W wodzie ugotować boczek wędzony i skrzydło indycze. Po ugotowaniu mięso i boczek wyjąc, a do wywaru dodać pokrojone warzywa oraz moczone przez noc grzyby suszone razem z wodą, w której się grzyby moczyły, pokrojone ząbki czosnku. Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną razem z cebulką kiełbasę.

Chwilę pogotować i wlać żurek. Doprowadzić do zagotowania co jakiś czas mieszając . Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, a krótko przed końcem gotowania dodać pokrojony boczek oraz obrane mięso z indyczego skrzydła. Podawać z tłuczonymi ziemniaczkami.
Żurek z ziemniaczkami
Przygotować żurek około 500 ml . dobrze ukiszony
Żurek z ziemniaczkami
W wodzie ugotować boczek wędzony i skrzydło indycze
Żurek z ziemniaczkami
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulkę razem z pokrojoną kiełbasą
Żurek z ziemniaczkami
Po ugotowaniu mięso i boczek wyjąc, a do wywaru dodać pokrojone warzywa oraz moczone przez noc grzyby suszone razem z wodą w której się grzyby moczyły. Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną razem z cebulką kiełbasę
Żurek z ziemniaczkami
Chwilę pogotować i wlać żurek. Doprowadzić do zagotowania co jakiś czas mieszając
Żurek z ziemniaczkami
Ziemniaczki po ugotowaniu utłuc i okruszyć podsmażoną cebulką
Żurek z ziemniaczkami
Gotowy żurek podawać domownikom