Zupa krem z brokułów to danie fit, które zawiera mnóstwo składników odżywczych: wapń, potas, kwas foliowy i szereg witamin. Najlepiej przyrządzić ją z warzyw gotowanych na parze, bo takie nie tracą swoich właściwości. Do zagęszczenia zupy nadają się serek topiony i śmietana. Krem z brokułów stanowi wspaniałą kompozycję smakową, jeśli wrzuci się do niego trochę wędzonego łososia, płatków migdałowych czy prażonego słonecznika. Pięknie wygląda udekorowany różyczkami brokułowymi.
Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Krem ze szparagów to zupa, którą trzeba choć raz w życiu spróbować, ponieważ smakuje znakomicie. Można ją przygotować z każdej odmiany tych warzyw. Najlepiej smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek lub prażonej cebuli. Zupę szparagową można dodatkowo wzbogacić ziemniakami, brokułami lub różnymi gatunkami serów, uzyskując wyjątkowe połączenia smakowe. Palce lizać!

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku smakuje wyśmienicie w sezonie wiosennym i letnim. Warto ją podać z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym hummusem lub pastą warzywną. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Danie warto przyprawić cząbrem, miętą i sezamem. Zielony groszek ma słodki, delikatny smak, dlatego zupa krem spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warzywo jest też bogate w białko, węglowodany i witaminy, dzięki czemu stanowi zdrowy i pożywny posiłek.

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora smakuje najlepiej w sezonie letnim. Do przygotowania potrawy wystarczy kilka warzyw: por, cebula, ziemniaki i podstawowe przyprawy. Przed dodaniem pora, należy go podsmażyć, dzięki czemu warzywo zyska łagodniejszy smak. Podanie ziemniaków sprawi, że potrawa stanie się bardziej pożywna. Danie podaje się z przypieczonym chlebem lub bagietką. Zupę warto urozmaicić też serkiem topionym i szczyptą gałki muszkatołowej.

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora smakuje najlepiej w sezonie letnim. Do przygotowania potrawy wystarczy kilka warzyw, jak kalafior, ziemniaki, cebula i czosnek, oraz podstawowe przyprawy. Zupę warto podać z lekko podpieczonym pieczywem lub świeżymi kurkami. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Kalafior, ze względu na wysoką zawartość potasu, fosforu oraz witaminy C, wspomaga odporność i chroni przed chorobami przewlekłymi.

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa jest szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować brokuły w bulionie z dodatkiem innych warzyw, np. ziemniaków lub kalafiora. Następnie całość można zmiksować na gładki krem lub podać w tradycyjnej formie. Zupę z brokułów można zabielić przy pomocy śmietany, mleka kokosowego lub serka topionego. Świetnie smakuje podana z aromatycznymi grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.

Znaleźliśmy 174 przepisów w kategorii Krem z brokułów

Zielona zupa krem

Zielona zupa krem

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: