migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Krem z cukinii - dwa kolory i smaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znowu stworzyłam pyszną zupkę krem z cukinii. Taki mały miks kolorów i smaków. Zupka zielona jest łagodna natomiast żółta jest ostrzejsza w smaku.

Krem z cukinii - dwa kolory i smaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z cukinii - dwa kolory i smaki

krem zielony

  • 600 g cukinii zielonej
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 750 ml bulionu
  • 2 łyżki czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka masła

krem żółty

Sposób przygotowania:

Krem z cukinii - dwa kolory i smaki
Cukinię zieloną dokładnie umyć i pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki i cebulę również pokroić w kostkę.

W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojoną cukinię i ziemniaki. Warzywa zalać bulionem. Dodać czubrycę zieloną i gotować do miękkości warzyw. W ten sam sposób przygotować składniki na zupkę żółtą i ugotować ją w drugim garnku.

Gdy warzywa w obu garnkach będą już miękkie zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupkę nalewamy na talerze lub do miseczki i podajemy z grzankami.

Zupkę można podawać na dwa sposoby. Pierwszy to taki że nakładamy na zmianę jedną wazówkę zupki zielonej a potem jedną wazówkę zupki żółtej.

Natomiast gdy chcemy uzyskać na talerzu dwa niewymieszane kolory należy obie zupki nalewać równocześnie.

Z jednej strony nalewamy zupkę żółtą a z drugiej strony zupkę zieloną.
Krem z cukinii - dwa kolory i smaki
Cukinię zieloną dokładnie umyć i pokroić w kostkę razem ze skórką.
Krem z cukinii - dwa kolory i smaki
Ziemniaki i cebulę również pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę.
Krem z cukinii - dwa kolory i smaki
Warzywa zalać bulionem. Dodać czubrycę zieloną i gotować do miękkości warzyw.
Krem z cukinii - dwa kolory i smaki
Gdy warzywa w obu garnkach będą już miękkie zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem.