Sposób przygotowania:
Zupa krem z cukinii
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy. Myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, a je na mniejsze kawałki.
W garnku rozpuszczamy masło i na nim przesmażamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula stanie się złota do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię. Całość smażymy przez minutę i zalewamy rosołem. Gotujemy do miękkości cukinii, po czym miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub świeżo zrobionymi grzankami.
Wierzch dla odmiany zamiast natki pietruszki posypałam pokrojoną zieloną cebulką.
W garnku rozpuszczamy masło i na nim przesmażamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula stanie się złota do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię. Całość smażymy przez minutę i zalewamy rosołem. Gotujemy do miękkości cukinii, po czym miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub świeżo zrobionymi grzankami.
Wierzch dla odmiany zamiast natki pietruszki posypałam pokrojoną zieloną cebulką.
Magdalena88
marcinka
misia5
niezły kąsek
misia5
Zależy czy uważa się, że cukinia i kalarepa podobnie smakują :) Co do grzanek to zamiana całkiem całkiem :) Jak ktoś lubi grzani :)