f_e_n_d_i

f_e_n_d_i

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Krem z cytryn

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem do wykorzystania na wiele sposobów - nawet na chleb z białym serem!

Krem z cytryn

Składniki:

Krem z cytryn

 

  • 3/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryn (ok. 4 sztuki)
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka, rozbełtane trzepaczką
  • 5 łyżek masła, pokrojonego na małe kawałeczki

Sposób przygotowania:

Krem z cytryn
Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i mieszając, poczekać aż masa zacznie bulgotać. Trzymać na małym ogniu ok 5 minut cały czas mieszając (aby uniknąć jajecznicy). Następnie zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito (wlewam masę i przecieram łyżką). Z podanej proporcji składników wyjdzie jeden nieduży słoik kremu. Odstawić do całkowitego wystudzenia - krem powinien wówczas zgęstnieć. Gotowy krem przechowujemy w lodówce

Tagi:

jajko jajka