alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Krem z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem czekoladowo-rumowy, wielka bomba kaloryczna

Krem z czekoladą

Składniki:

Krem z czekoladą

 

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kieliszek rumu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki ciepłej wody
  • 1 opakowanie mlecznej czekolady
  • pół laski wanilii

Sposób przygotowania:

Krem z czekoladą
Roztrzepać jajka z dwoma łyżkami cukru. Naczynie, w którym ubijamy jajka, włożyć do większego naczynia z wrzątkiem. Ubijać do zgęstnienia masy. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę, po czym wymieszać z kremem. Pokruszyć czekoladę i stopić ją z trzyma łyżkami śmietany. Dodać do masy. Wymieszać. Naczynie z masą wyjąć z naczynia ze wrzątkiem i pozostawić do ostudzenia. Osobno ubić dwie łyżki cukru z pozostałą śmietaną. Zetrzeć wanilię i utrzeć z dwoma łyżkami cukru. Wymieszać z kremem razem z alkoholem. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać schłodzone.