WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa krem z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybka w przygotowaniu, aromatyczna i pikantna zupa krem z czerwonej soczewicy, z dodatkiem cebuli i czosnku.

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Składniki:

Zupa krem z czerwonej soczewicy

 

  • 2 szkl czerwonej soczewicy
  • ok 2 l bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Soczewica

Żupa krem z czerwonej soczewicy
Soczewica nie wymaga zbyt długiego namaczania.

Ziarna soczewicy płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy na pół godz ciepłą wodą, odstawiamy aż napęcznieją.

Cebula, czosnek i gotowanie

Żupa krem z czerwonej soczewicy
Najpierw podsmażamy cebulkę z czosnkiem.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, lekko solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, wrzucamy odsączoną soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Blend ujemy i doprawiamy do smaku.