SUPERPRZEPIS

Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu

Zielona zupa krem wygląda jak shrekowe bagienko, ale jest smaczna i bardzo sycąca. W sam raz na jesienny obiad :)

Składniki:

Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu

 

  • 15 dag zielonej soczewicy (ok. 4/5 szklanki)
  • 30 dag młodej cukinii
  • 10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów liściowych
  • 1 cebula cukrówka
  • duży ząbek czosnku
  • 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu

ETAP 1:

Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu
Soczewicę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.

Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

ETAP 2:

Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu
Do zeszklonej na oleju cebuli dodać pokrojoną cukinię.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła.

ETAP 3:

Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu
Do miękkiej soczewicy dodać cebulę z cukinią.

Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż.

ETAP 4:

Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu
Warzywa zalać gorącym bulionem i jeszcze gotować 10 minut.

Zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut.

ETAP 5:

Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu
Lekko przestudzoną zupę zmiksować.

Lekko przestudzić, zmiksować, podgrzać ponownie.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 6:

Inspirację znalazłam na blogu Addio Pomidory